štvrtok, 13. apríla 2017

Veľkonočné pochúťky

Veľká noc je jedno z najveselších období v kuchyni, voňavých a plných nápadov. Hoci časy, keď mali naši predkovia na veľkonočné sviatky za sebou poctivý štyridsaťdňový, pôst sú dávno preč, môžeme si aj my dopriať pôst aspoň raz za rok. A potom si budeme môcť bez zbytočných výčitiek užívať hojnosť slávnostného stou. Mimochodom už ste ochutnali veľkonočný vrkoč či mrkvovú roládu? Pripravte si ich spolu so mnou...

Foto: Shutterstock


Konečne je tu znova príležitosť stretnúť sa s celou rodinou pohromade a sláviť spolu každoročné tradície. V týchto dňoch sa obklopujeme typickými symbolmi a vychutnávame si pochúťky charakteristické pre Slovensko. Čokoládové vajíčka, zajačikovia, farebné sviečky, ručne maľované kraslice či kytice jarných tulipánov. Takto vzniknuté zátišie navodí tú pravú veľkonočnú atmosféru. K tomu prichystané čokolády pre šibačov (mužov i chlapcov, ktorí šibú dievčatá a ženy pripravenými korbáčmi – prepletenými vetvičkami vŕby s farebnými stužkami na konci), ktorí si tiež pripravujú vodu na oblievanie dievčat. Ide o slovenskú tradíciu, známu po celé desaťročia, nie každá žena sa teší tomuto zvyku... Našťastie, k Veľkej noci patria aj voňavé špeciality, ktoré potešia maškrtné jazýčky. Každý si príde na svoje!

Prekvapte svojich najbližších receptami, ktoré si zamilujete s nimi. Odporúčam inšpirácie s použitím repkového oleja, s ktorým sú dobroty chutné a tiež cennejšie pre naše telo. Repkový olej má najvýhodnejšie zloženie mastných kyselín a obsahuje najmenej nezdravých nasýtených mastných kyselín medzi rastlinnými olejmi (obsah je dvakrát nižší ako v olivovom alebo slnečnicovom oleji).1 Okrem toho má rafinovaný repkový olej skvelé vlastnosti pri pečení či vyprážaní. V dôsledku toho má neutrálnu chuť a je ideálny na prípravu koláčov z piškótového cesta či zálievok, šalátov a majonéz.

Veľkonočný vrkoč


Suroviny:

250 g tvarohu
2 PL medu
1 vajce

soľ
5 PL mlieka

500 g hrubej múky

1,5kypriaceho prášku do pečiva
1/3 šálky oleja

Na náplň a potretie:
300 g hrozienok (fíg)
pistácie (iné oriešky)

1 PL rumu

žĺtok

2 PL mlieka


Postup: Tvaroh, med, vajce, štipku soli a olej dôkladne vymiešajte a pridajte múku premiešanú s kypriacim práškom. Z vyššie uvedených surovín yvtvorte hladké cesto a pridajte hrozienka, oriešky a rum, nechajte kysnúť približne pol hodinu. Po vykysnutí cesta ho rozdeľte na tri časti a zapleťte ako vrkoč. Žĺtok rozmiešajte v mlieku a potrite vrkoč. Posledným krokom je vloženie vrkoču do rúry a pečenie po dobu 40 minút pri teplote 170 stupňov Celzia.

Foto: Shutterstock

Mrkvová roláda

Suroviny:

3 vajcia
¾ šálky polohrubej múky

2 strúhané mrkvy

2 PL repkového oleja

1 vanilínový cukor

štipka
soli
½ kypriaceho prášku do pečiva

3 ČL mletej škorice


Na náplň: 
250 g jemného tvarohu

4 PL masla

1 ČL mletej škorice

1 balíček vanilínového cukru

2 PL práškového cukru

citrónová kôra
Na ozdobu:
horká čokoláda
jablká
 

Postup: Najprv vyšľahajte bielky, pridajte cukor, vanilínový cukor, žĺtka, mrkvu, olej, múku vymiešanú s práškom do pečiva, štipku soli a škoricu. Plech vysteľte papierom na pečenie, vložte naň pripravené cesto a pečte vo vyhriatej rúre 10 minút pri teplote 170-180 stupňov Celzia. Cesto vyberte z plechu, prikryte utierkou a nechajte vychladnúť. Medzitým si pripravte plnku na plnenie rolády: zmiešajte tvaroh s cukrom, vanilínovým cukrom, postupne pridajte maslo, mletú škoricu a citrónovú kôru. Plnku natrite na cesto a zviňte. Nechajte si ale trošku plnky na potretie vrchu rolády. Postrúhajte jablká, čokoládu a dajte na vrch roládu. Takto pripravenú roládu dajte do chladničky a nechajte stuhnúť. Roláda chutí výborne, doslova „nebíčko v papuľke“.

Dusený králik s rozmarínom, cesnakom a bielym vínom

Suroviny (na 4 porcie):
1 väčší králik (rozporcovaný na menšie kusy)
4 vetvičky rozmarínu

1/2 hlavičku cesnaku

200 ml suchého bieleho vína

200 ml repkového oleja

500 mlkuracieho vývaru

hladkú múku

soľ

korenie


Postup: Ak nie ste sladkí jedáci, určite oceníte tento recept, ktorý je ľahší a nezaťaží priveľmi váš žalúdok. Opatrne rozoberte kúsky králika a potom ochuťte soľou, čiernym korením, poprášte múkou. Vo veľkej panvici zohrejte repkový olej, pridajte pripraveného králika, cesnak, rozmarín a pečte z obidvoch strán do zlatohneda. Podlejte bielym vínom, malým množstvom vývaru a duste pod pokrievkou na miernom ohni po dobu 40 minút. Kúsky králika obracajte a podlievajte zvyšným vývarom. Pred podávaním môžete ešte králika pokvapkať repkovým olejom.

Foto: Shutterstock

Dobrú chuť!

1 Krygier K. “Światowa i krajowa pozycja oleju rzepakowego jako surowca oleistego”. Przem.Spoż. 51, 35, 1997






Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára