pondelok, 10. apríla 2017

Bylinková záhradka v oleji

Bylinkové oleje sa vyznačujú svojou unikátnou použiteľnosťou. Môžete ich použiť na varenie a tiež dodajú lahodnú chuť hotovým jedlám. A čo viac, rastlinné oleje, ako napríklad repkový olej, obsahujú telu prospešné zložky a majú príjemnú vôňu. Liečivé rastliny a repkový olej sú perfektnou kombináciou nutričnej hodnoty a chuti. Ako si pripraviť svoju vlastnú verziu?

Dobrá gazdinka sa nezaobíde vo svojej kuchyni bez byliniek. Čím viac na jar a v lete, keď sú čerstvé. Skvelý spôsob, ako zachovať chuť a vôňu bylín na dlhú dobu, je ich vylúhovanie v olejoch.

Príprava takéhoto produktu je jednoduchá. Stačí mať k dispozícii kvalitné oleje a čerstvé bylinky. Najlepšie budú tie aromatické - rozmarín, tymián, mäta, bobkový list, majorán a levanduľa. Dôležitá je tiež voľba oleja. Veľmi dobre sa k tomuto hodí rafinovaný repkový olej, pretože má neutrálnu chuť a vôňu [1]. Pri výrobe si zachováva svoje prírodné a hodnotné zloženie, ktoré má pozitívny vplyv na naše telo. Z hľadiska ľudskej výživy má tiež ideálny pomer omega-6 k omega-3 mastných kyselín, tj. 2: 1, obsahuje tiež kyselinu olejovú v množstve podobnom  olivovému oleju.[2]

Aj keď v obchodoch nájdete množstvo hotových výrobkov, ich cena je zvyčajne príliš vysoká. Okrem toho, nič nenahradí pocit spokojnosti s vlastnoručne vyrobeným bylinkovým olejom.

Príprava bylinkového oleja za studena


Potrebujeme:
  • dekoratívne sklenené fľaše
  • bylinky
  • repkový olej
  • lievik
Postup: Čerstvé bylinky pridajte do fľaše a cez lievik zalejte repkovým olejom. Nechajte otvorenú fľašu na 1-2 dni, aby nevznikali vzduchové bubliny. Pridajte olúpaný a nakrájaný cesnak – jednoducho ho vložte do fľaše. Po 1-2 dňoch fľašu uzatvorte korkovým uzáverom. Nechajte lúhovať dva týždne na tmavom mieste.

Príprava bylinkového oleja za tepla


Teplý bylinkový olej na rozdiel od studeného môžete hneď používať, ale bohužiaľ jeho životnosť bude kratšia. V tomto prípade nalejte repkový olej do hrnca a postupne zahrievajte. Musíme si dávať pozor, aby sa nezačal variť. Bylinky by mali byť nakrájané nadrobno, pridajte ich do horúceho oleja, vypnite oheň. Po vychladnutí preceďte do fľašky. Skladujte v tme a v chlade, no nie v chladničke.

Bylinkové oleje sú ideálne na masáže, kúpele alebo na vonkajšie použitie. Môžete ich tiež použiť aj do šalátov.

RADA: Používajte vytvorenú zmes každý deň. Stačia len 1-2 polievkové lyžice repkového oleja denne, aby ste úplne pokryli ľudskú fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) z rodu omega-3.[3] Stručne povedané, dobrý rastlinný olej v kombinácii s bylinkami je skvelý spôsob, ako obohatiť každodennú stravu.


[1] Krygier K., Wroniak M., Ptasznik S. „Vplyv rôznych etáp rafinácie na repkový olej”, v: „Repkový olej – nová surovina, nová pravda”, Krzymański J. (red.), vyd. PSPO, Varšava, 2009, s.31-46
[2] Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006
[3] Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006






















Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára