streda, 4. januára 2017

Jedlá, ktoré nás v zime zahrejú

Zima už prepukla naplno a na ľahké letné šaláty už ani nepomyslíme. Netreba sa len dobre obliecť, zahrejte sa aj zvnútra! V tomto období sa priam žiada zaradiť do jedálnička viac potravín, ktoré zahrejú, dodajú energiu a zasýtia.


Zahriatie organizmu konzumáciou teplých pokrmov zohráva nemalú úlohu predovšetkým v zime. Po dlhej zimnej prechádzke alebo po návrate z celodennej lyžovačky sú ideálne varené teplé jedlá, napríklad polievky, mäsité jedlá alebo zeleninové prívarky.

Toto je zoznam zeleniny a korenín, ktoré majú hrejivé účinky a navyše aj fantastickú vôňu. Sú to napr.:
  • Kapusta
  • Tekvica
  • Cvikla
  • Gaštany
  • Pečené jabĺčka
  • Škorica
  • Čili papričky
  • Zázvor
  • Muškátový orech
  • Karí korenie

Nezabúdajte na výživu


Ruka v ruke s týmito potravinami ide repkový olej. Keďže je to tuk, dodáva koncentrovanú formu energie a tvorí izolačnú vrstvu, čím pomáha chrániť pred stratou tepla. Sychravé a chladné počasie je totiž pre náš organizmus náročnejšie. Všade zúria vírusy, môžeme ľahko prechladnúť. Náš organizmus navyše potrebuje aj nenasýtené mastné kyseliny, predovšetkým tie zo skupiny omega-3. Preto by sme ich mali zaradiť do našej stravy. Repkový olej má v porovnaní s inými dostupnými olejmi najvýhodnejšie zloženie mastných kyselín[1].

Obsahuje najmenej nasýtených mastných kyselín, pričom ich obsah je dvakrát nižší ako v olivovom oleji[2]. Už 2 polievkové lyžice oleja denne kompletne pokrývajú fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) z rodu omega-3 u človeka.[3] Preto by mal byť olej súčasť jedál, ktoré v zime zahrejú a doplnia do tela látky priaznivé pre organizmus.

Polievky s hrejivým účinkom


Snáď nič lepšie ako teplú polievku v jedálničku doteraz nikto nevymyslel. Príprava domácich polievok z čerstvých surovín nie je náročná a nezaberie veľa času. Koreninami a obmenou potravín vytvoríte vždy nový originál.  Kvalitná polievka by mala obsahovať bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály i vlákninu.

Kapustová polievka so smotanou


Potrebujete:

300 g zemiakov
250 g kyslej kapusty
120 g kyslej smotany
100 ml suchého bieleho vína
1 ks menšej cibule
1 ks jablka
3 PL repkového oleja
1 ČL paradajkového pretlaku
soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, kryštálový cukor, petržlenová vňať


Postup: Kapustu preceďte a nasekajte na menšie kúsky. Následne zemiaky ošúpte, nakrájajte na 1 až 2 cm a najemno nasekajte cibuľu. Ošúpte aj jablko, zbavte ho jadrovníka a nakrájajte na malé kocky. Jablko a cibuľu duste na horúcom repkovom oleji, zamiešajte pretlak a poduste. Na rad prichádzajú zemiaky a kapusta, ktoré vsypte do hrnca s ostatnými ingredienciami a krátko povarte. Zalejte vínom a 500 ml vody. Už len stačí polievku dochutiť korením, paprikou a soľou. Prikryte pokrievkou a varte 20 minút na miernom ohni. Občas premiešajte. Podľa chuti dochuťte cukrom. Naservírujte polievku s kopčekom smotany a posypte petržlenovou vňaťou.

Tekvicová polievka s gaštanmi a klíčkami


Potrebujete:
2 kg tekvice hokkaido

1,5 l zeleninového vývaru
2 PL repkového oleja
250 gaštanov
soľ, čierne korenie, muškátový oriešok
na každú porciu 1 PL reďkovkových klíčkov



Postup: Tekvicu umyte, zbavte jadierok a nakrájajte na menšie kúsky. Hokkaido však nešúpte, práve šupka je totiž obsahuje množstvo výživných látok. Bola by škoda o ňu prísť. Dajte kúsky na pekáč, osoľte, okoreňte a premiešajte s olejom. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 30 minút, až kým nie sú kúsky tekvice mäkké. Uvarte si domáci vývar – zeler, mrkvu a petržlen s bobkovým listom, novým korením, tymianom a celou cibuľou ľahko orestujte, kým zelenina nechytí farbu a zalejte horúcou vodou. Varte 30 minút. Kým sa dopečie tekvica, vývar máte hotový. Upečenú tekvicu s vývarom rozmixujte do hladka. Vďaka vývaru bude mať polievka intenzívnejšiu chuť. Na záver prichádzajú upečené gaštany. Narežte ich, na 5 minút povarte a nakoniec upečte. Pokrájajte ich a ozdobte nimi polievku spolu s dávkou reďkovkových klíčkov. Dobrú chuť!



[1] Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006
[2] Krygier K. „Tuky v strave v XXI storočí”, Przem. Spoz. 54(12), 23, 2000
[3] Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006




Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára