pondelok, 5. decembra 2016

Jeseň na tanieri alebo voňavá tekvicová polievka s repkovým olejom

Do našej kuchyne už pred pár týždňami zavítala jeseň. Naplnili ju poklady zeme: lesklé baklažány, cukety, farebná paprika. A chýbať samozrejme nesmie ani kráľovná rodných polí – dozlata sfarbená tekvica. Pre toto ročné obdobie je ako stvorená. Jeseni jednoducho vládne tekvica. Navyše, čerstvé potraviny sú pre našu kuchyňu vždy to najlepšie. 

Zdroj: Shuterstock

Tekvica je okrem toho výborne kombinovateľná s inými druhmi zeleniny a byliniek. Tentokrát z nej vykúzlim polievku s repkovým olejom, ktorá skutočne zahreje a rozvonia celý dom. Bude to ozajstná hostina pre maškrtné jazýčky.

Chcete vedieť, prečo použijem práve repkový olej? Nie bez príčiny sa mu hovorí aj „olivový olej severu”. Je to preto, že jeho vysoký obsah kyseliny olejovej sa približuje jej obsahu v olivovom oleji. Navyše je to dokonalý zdroj omega-3 mastných kyselín. Obsahuje ich až 10-krát viac, než olivový olej. Nezabudnite, že už 2 lyžice repkového oleja denne pokryjú našu potrebu kyseliny alfa-lipoovej zo skupiny omega-3. Na prípravu jedla, ktoré Vám chcem predstaviť, použijem rafinovanú verziu repkového oleja. Je bezpečný a veľmi vhodný pre teplú kuchyňu. Má predovšetkým vysoký pod zadymenia, až 242 stupňov Celzia.[1]

Okrem toho má neutrálnu chuť a arómu, takže nepokazí jedinečnú chuť tekvice a vôňu šalvie. Ak sa chcete dozvedieť viac, kliknite na stránku kampane „Zamiluj sa do repkového oleja“, z ktorej som čerpala všetky zaujímavé informácie o repkovom oleji.

Ale je čas pustiť sa do práce. Vždy predtým, než začnem pripravovať novú pochúťku, sa snažím nakombinovať si v hlave chute. Natrhala som preto trochu čerstvej šalvie a hneď som cítila, ako bude polievka chutiť a ako skvele bude rozvoniavať. Šalvia je veľmi aromatická, výborne sa preto hodí do efektných jedál. Zo šalviového extraktu sa vyrábajú tinktúry proti zápalu hrdla a proti kašľu. Dúfam, že sa jej „čarovná moc” pri vyprážaní nestratí. Pre istotu mám pripravené aj drahocenné tekuté zlato, čiže repkový olej…

Nezabudnite - Rafinovaný repkový olej sa výborne hodí na vyprážanie, pečenie a prípravu šalátov.[2]
 Charakterizuje ho:
- dobrá odolnosť proti teplotným zmenám pri vyprážaní;
- dobrá stabilita chuti a vône (pri vyprážaní nevzniká žiaden nepríjemný zápach);
- v porovnaní s jedlami pripravenými na inom type tuku, pokrmy pripravené na repkovom oleji majú vďaka ľahkému odkvapkaniu oleja z hotového jedla o 5 – 10 % nižšiu energetickú hodnotu;

RECEPT: Tekvicová polievka so šalviovými čipsami


Potrebujeme: 1 veľkú bielu tekvicu, niekoľko ružičiek karfiolu, 4 šalotky, hrsť šalviových lístkov (vyberajte mladé lístky), morskú soľ, čierne korenie, zemiakové hobliny, pol litra repkového oleja (rafinovaného)

Postup: Na menšej panvici alebo v hrnci rozpálime olej. Do oleja hodíme šalviové lístky a rýchlo ich vyberieme. Olej arómu šalvie vstrebe, preto ju musíme vhodiť ako prvú. Následne opražíme zemiakové hobliny. Hobliny vytiahneme a spolu so šalviou osušíme na papierovej servítke. Posolíme.
Na prípravu polievky potrebujeme veľký hrniec. Hrniec rozpálime a nalejeme doň olej z panvice, ktorý už bude mať šalviovú arómu. Keďže sa na ňom vyprážalo len krátko, nehrozí, že bude prepálený. Šalotku pokrájame nadrobno a speníme dozlata. Bielu tekvicu očistíme, odstránime jadierka a dužinu nakrájame na kocky. K šalotke pridáme tekvicu, ružičky karfiolu a necháme ich zohriať. Zalejeme vodou tak, aby hladina tesne prikryla suroviny. Posolíme, pridáme šalviu, čierne korenie a privedieme do varu. Následne zeleninu scedíme a vymixujeme dohladka. Scedený vývar použijeme na rozriedenie polievky, ak by bola zeleninová kaša príliš hustá. Polievku podávame v hlbokom tanieri ozdobenú šalviovými a zemiakovými čipsami a niekoľkými zrniečkami morskej soli. Dobrú chuť!

[1] J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, Varšava 2009.
[2] J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Varšava 2009.




Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára