piatok, 30. septembra 2016

Vo forme na cestách: Skvelé recepty na nátierky s repkovým olejom!

Celé dni mimo domova. Nemáte čas variť, často sa pri jedení náhlite. Cestovanie vám ukrajuje aj z toho mála voľného času, na ktorom ste sa so šéfom ledva dohodli. A tak sa varenie dostane na úplný koniec zoznamu vecí, ktorým sa chcete venovať. Takto vyzerá scenár u väčšiny ľudí v letnom období. Ako na jedlá, ktoré sa dajú pripraviť rýchlo, sú chutné, výživné a môžete si ich brať so sebou mimo domova?

(Preklad obrázku: Repkový olej je skvelou prísadou na prípravu nátierok. Dodáva telu živiny a energiu)

Keď sme na cestách a nemáme čas sa poriadne najesť, väčšina ľudí to rieši návštevou benzínovej pumpy alebo motorestu pri ceste. Biele pečivo síce zaženie prvý hlad, lebo po ich konzumácii sa zvýši hladina cukru v krvi. Inak povedané, budete sa po ňom cítiť sýti a plní energie, avšak krvný cukor veľmi rýchlo klesne. Výsledkom je, že zatúžite po ďalšej maškrte. Lepším riešením sú sendviče s celozrnným pečivom a výživnou nátierkou pripravenou doma. Zasýtia na dlhšiu dobu a dodajú telu všetky potrebné vitamíny a minerály.

Na prípravu sýtych a výživných nátierok budete potrebovať kvalitný repkový olej. Správne očistený rafinovaný repkový olej spoznáte tak, že je bez chuti a vône [1]. V porovnaní s inými populárnymi olejmi má najvýhodnejšie zloženie mastných kyselín [2]. Obsahuje najmenej nasýtených mastných kyselín, pričom ich obsah je dvakrát nižší ako v olivovom oleji [3]. Aj preto je skvelou ingredienciou na výrobu nátierok, ktoré dodajú nášmu telu živiny a energiu, ktorú potrebujete na dlhú cestu.

Recepty na nátierky s repkovým olejom


Tuniaková nátierka

Potrebujete:
1 konzervu tuniaka vo vlastnej šťave
½ téglika jemného hrudkovitého tvarohu
1 menšiu cibuľu
1 ČL horčice
1 ČL repkového oleja
Na dochutenie sušenú bazalku alebo celozrnné pečivo

Postup:
Príprava tejto nátierky je veľmi jednoduchá. Všetky suroviny, okrem bazalky, vymiešajte a následne natrite na celozrnné pečivo. Na obohatenie chuti môžete posypať sušenou bazalkou, zjemní chuť. Nátierka je vynikajúca a skvele sa hodí na dlhé cesty!

Nátierka z ovsených vločiek

Potrebujete:
4 lyžice jemných ovsených vločiek
1 lyžica repkového oleja
1 vajce
1 hrnček mlieka
1 cibuľu
Štipku soli
Pažítku

Postup:
Ovsené vločky dajte do misky a zalejte mliekom. Nechajte ich namočené 15 minút. Na teflónovej panvici, ktorú ste si potreli olejom, osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu a pridajte namočené vločky. Varte, kým sa mlieko neodparí. Pridajte vajcia, osoľte a miešajte, kým nie sú vajcia hotové. Podľa chuti môžete pridať pažítku. Výborné s celozrnným pečivom.

Fazuľová nátierka

Potrebujete:
250 g uvarenej tmavej fazule
2 ks uvarenej mrkvy
2 PL repkového oleja lisovaného za studena
1 natvrdo uvarené vajce
3-4 strúčiky pretlačeného cesnaku
Trocha soli, čierne korenie
Saturejka
Petržlenová vňať

Postup:
Fazuľová nátierka chutí vynikajúco, je bohatá na živiny a neohrozí vašu postavu. Uvarenú fazuľu sceďte. Rozmixujte ju v mixéri spolu s ostatnými surovinami, podľa chuti dosoľte a dochuťte bylinkami. Podávajte s pečivom a zeleninou.

Brokolicová nátierka

Potrebujete:
Menšiu brokolicu
2 strúčiky prelisovaného cesnaku
Repkový olej
Soľ

Brokolicu umyte a rozoberte na ružičky. Dajte do osolenej vriacej vody na max 10 minút. Následne vyberte a dajte do misky so studenou vodou, aby sa zachovala krásna zelená farba brokolice. Rozmixujte ju ponorným mixérom s 2 strúčikmi cesnaku, pridajte soľ a počas mixovania prilejte kvalitný repkový olej za studena lisovaný.

Zdroje:

[1] Krygier K., Wroniak M., Ptasznik S. „Vplyv rôznych etáp rafinácie na repkový oej”, v: „Repkový olej – nová surovina, nová pravda”, Krzymański J. (red.), vyd. PSPO, Varšava, 2009, s.31-46

[2] Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006

[3] Krygier K. „Tuky v strave v XXI storočí”, Przem. Spoz. 54(12), 23, 2000





Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára