pondelok, 30. mája 2016

Tekuté zlato: Privítajte svoje nové, zdravšie a krajšie "ja" vďaka repkovému oleju!

Ešte ste nezbohatli? Nezúfajte, teraz máte veľkú šancu. Stačí siahnuť po repkovom oleji a zlato sa vám bude liať priamo pred očami. Táto výživná bomba sa postará nielen o vaše zdravie, ale aj krásu. Hodvábny vzhľad a hydratovaná pokožka už nebudú len snom!

Rastlinný olej považuje väčšina ľudí za niečo samozrejmé, čo by malo mať svoje miesto v kuchyni. Príprava pokrmov sa bez neho nezaobíde. Pri slovnom spojení "rastlinný olej" si však mnohí spomenú nanajvýš na olivový, v lepšom prípade slnečnicový olej. Zabúdajú pritom na repkový, ktorý je na rozdiel od iných výnimočný svojím zložením, ktoré ho predurčuje k skvelému pomocníkovi "na lyžičku aj na telo".

Dávka zdravia


Čo sa však skutočne skrýva vo fľaštičke s tekutým zlatom?
Repkový olej obsahuje[1]
§  56-68% kyseliny olejovej
§  18-22% kyseliny linolovej (omega-6)
§  10-13% kyseliny alfa-linolénovej (omega-3)
§  4-6% nasýtených mastných kyselín (palmitovej a steárovej)
§  0-2% kyseliny erukovej (v odrodách šľachtených v minulosti táto kyselina tvorila polovicu z celkového obsahu mastných kyselín).

Čo ho však robí jedinečným je jeho najvýhodnejšie zloženie mastných kyselín zo všetkých rastlinných olejov[2]:
§  zo zdravotného hľadiska obsahuje najmenej nezdravých nasýtených mastných kyselín (obsah je dvakrát nižší ako v olivovom alebo slnečnicovom oleji),
§  obsahuje najviac esenciálnych nenasýtených mastných kyselín zo skupiny omega-3, patriacich k nedostatočne zastúpeným v našej strave, rodine omega-3;
·         je charakteristický vysokým obsahom nenasýtených kyselín
·         je charakteristický vysokým obsahom mononasýtenych kyselín
·         je zdrojom kyselín omega-3
·         je charakteristický vysokým obsahom kyselín omega-3
§  z hľadiska výživy človeka, sa vyznačuje ideálnym pomerom omega-6 k omega-3 mastných kyselín, t.j. 2:1;
§  obsahuje kyselinu olejovú v množstve podobnom olivovému oleju.

Ocenia ho aj tehotné ženy, ktoré sú v radostnom očakávaní a deti. Repkový olej totiž predstavuje cennú zložku stravy tehotných žien a malých detí a dokonca sa môže podávať aj dojčatám, a to už od 6. mesiaca. Má vysoký obsah vitamínu E, betakaroténu a provitamínu A[3].


Vyrába sa lisovaním alebo dvojstupňovo, a to lisovaním a extrakciou – získaný surový olej musí prejsť očistením alebo rafináciou. Olej pochádzajúci z lisovania je možné rafinovať v miernejších podmienkach[4].

Rafinácia repkového oleja zahŕňa technologické procesy, zamerané na odstránenie alebo maximálne zníženie koncentrácie látok, ktoré sú z hľadiska zdravia a kvality nepriaznivé. V dôsledku rafinácie je repkový olej zbavený škodlivých látok, napr. olova, arzénu, kadmia, ortuti a ďalších chemických nečistôt ako napr. benzo(a)pyrénu (14). Správne očistený rafinovaný repkový olej je bez chuti a vône a je číry[5].

Na vlastnej koži


Oleje nájdu svoje využitie nielen v kuchyni. „Mnoho olejov lisovaných za studena je zdraviu prospešných a sú veľmi obľúbené pre svoje blahodarné účinky nielen pri varení, ale aj v kozmetike,“ povedala dermatologička MUDr. Adriana Tomeková pre magazín Bestylish.sk.

Množstvo cenných látok v repkovom oleji dokáže ľudské telo zužitkovať jeho konzumáciou. Ak môžeme vitamíny a iné zdraviu prospešné látky z neho získať zvnútra, dá sa tak aj zvonka? Okrem iného je bohatým zdrojom vitamínu E, o ktorom je známe, že blahodarne vplýva na celkovú vitalitu pokožky. Ide o najlepší prírodný antioxidant, ktorý zbavuje pokožku voľných radikálov, čím zmierňuje proces starnutia. Považuje sa za verného bojovníka proti vráskam a dokonca pomáha liečiť kožné choroby a poškodenia. Potešia sa aj majitelia veľmi suchej pokožky, ktorým dá tento vitamín pokožku takmer okamžite do poriadku!

Po týchto skvelých výhodách repkového oleja by bolo priam hriechom nevyskúšať jeho účinky aj na pokožku. Tak sme sa do toho pustili s veľkým nadšením a repkový olej premiestnili z kuchyne do kúpeľne, kde zaujal svoje miesto.

O rastlinných olejoch vieme, že sú mastnejšie. Preto sme použili na tento "experiment" menšie množstvo repkového oleja, ktorý sme jemnými krúživými pohybmi rozotreli na pokožke rúk. Masáž podporí cirkuláciu krvi a v kombinácii s aktívnymi zložkami z oleja sa postará o hĺbkové čistenie a výživu. Naša pokožka si ešte stále pamätá na zimu, čo nám dáva najavo suchými miestami. Tentokrát však proti nim zabojujeme netradične! Po nanesení oleja počkáme aspoň 15 minút, aby ho absorbovala pokožka. Spočiatku sme trochu skeptickí a dúfame, že na pokožke nezanechá mastný film.

Výsledok však prekvapil aj nás samotných. Tušili sme, že pokožke prospeje, za čo hovorí jeho výživné zloženie, no že to bude až v takej veľkej miere, o tom sme mohli len snívať! Výsledok je však zjavný, vidíme ho na vlastnej koži! Suché miesta zmizli a naša pokožka bola krásne vláčna a jemná. S predstavou, že všetky telové mlieka poputujú do koša a repkový olej už navždy ostane na poličke v kúpeľni, sme sa stále dotýkali rúk a nemohli uveriť vlastným očiam. Repkový olej potvrdil svoje dominantné postavenie nielen "na lyžičke", ale aj "na tele"!









[1] J. Krzymański, Repkový olej  – nová surovina, nová pravda, PSPO, Varšava 2009.
[2] Tiež

[3] Szostak W.B. „Zdravotné výhody repkového oleja v prevencii kardiovaskulárnych ochorení”, v:  „Repkový olej – nová surovina, nová pravda” Krzymański J. (red.), vyd. PSPO, Varšava, 2009, s. 57-88

[4] Krygier K., Wroniak M., Ptasznik S. „Vplyv rôznych etáp výroby repkového oleja na jeho zdravotné benefity”, v: „Repkový olej – nová surovina, nová pravda”, Krzymański J. (red.), vyd. PSPO, Varšava, 2009, s.31-46
[5] Tiež.

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára